Home

From the blog

Vaření s Martinem Cibulkou

Žádné komentáře Nezařazené

Pravidelný středeční LIVE CHAT s Piano baru. Ve středu 31.3.2021 se na vás těší Martin Cibulka na facebook stránce Piano baru.

Připraví pro vás Šafránové risotto.

Suroviny pro 5 osob:

  • 500g rýže Arborio/Carnaroli,
  • 4 šalotky,
  • 1-2g šafránu,
  • extra panenský olivový olej,
  • 2dcl suchého bílého vína,
  • 1,5l nesoleného zeleninového vývaru,
  • 150g nastrouhaného parmazánu,
  • 100g studeného másla,
  • sůl

Postup: Najemno nakrájenou šalotku dáme na rozpálenou pánev s větším množstvím olivového oleje a necháme orestovat. Když nám šalotka zezlátne přidáme rýži Arborio, nebo Carnaroli a necháme obalit rýžové zrnka olejem. Současně přidáme šafrán. Když se veškerý olej natáhne do rýže, podlejeme suchým bílým vínem a necháme odpařit. Za stálého míchání rýže postupně pŕidáváme po naběračkách zeleninový vývar.

Rýže nesmí být potopená úplně, proto je potřeba dávat malé množství vývaru a postupné dolévat. Až vyčerpáme všechen vývar a rýže nám již změkla. Risotto musí být krémové a vláčné, proto jej sundáme z plamene a přidáme nastrouhaný parmazán a na kostky nakrájené studené máslo. Máslo se již nesmí vařit. Při tomto kroku současně do risotta vmícháváme parmazán, máslo a vzduch.

Necháme chvíli odpočinout, dle chuti osolíme (střídmě, parmazán je velmi slaný) a podle potřeby podáváme s rybou, nebo kuřecím masem.

ZÁZNAM PŘENOSU